Kúpiť trekingové palice – e-shop

Sprievodca výberom
palíc


Trekingové palice  >  Ako na správnu techniku severskej chôdze?

Ako na správnu techniku severskej chôdze?

Trekingové palice je potrebné používať správne. Ako vyzerá technika, vďaka ktorej ušetríte sily a nebude vás bolieť chrbát?

Základná technika nordic walking chôdze je vcelku jednoduchá, stačí dodržiavať niekoľko rád.

1. Držanie tela

Telo držte vzpriamene, pomôžete tak chrbtu a nebudete zaťažovať chrbticu a chrbtové svalstvo. Ramená majte mierne pred telom - ramená pri pohybe nasledujú paže a rotujú okolo osi tela, to je základ severskej chôdze, čiže nordic walkingu.

Pri chôdzi majte predlaktia v pravom uhle k paži.

2. Uvoľnený pohyb

Všetok pohyb by mal byť čo najviac uvoľnený, žiaden kŕč. Ak fyzicky nestačíte, zvoľnite tempo, alebo si urobte prestávku.

3. Krok je všetko

Veľmi dôležitý je krok - ten by mal byť dlhší s došľapom na pätu, čím rýchlejšia chôdza, tým dlhší krok. Dĺžka krokov je závislá aj od vašej výšky a váhy. Odrážajte sa po tom, čo urobíte krok. Snažte sa chodiť pravidelne a mať súbežne ruky s nohami, spálite tak viac kalórií.

Dôležitá je tiež dĺžka palíc - nastavte si ju približne na 0,68 násobok výšky chodca (ak meriate 180 cm, mali by byť palice dlhé asi 120 cm).

Pokročilé tipy na severskú chôdzu

  • telo je pri chôdzi mierne naklonené dopredu (asi o 20 stupňov)
  • palice zapichujeme medzi špičku prednej a zadnej nohy približne uprostred
  • pri chôdzi z kopca robíme kratšie kroky a bez náklonu, prútik zapichujeme za seba

Tu nájdete skvelé ukážky severskej chôdze vrátane názorných obrázkov.

K efektívnej severskej chôdzi patria kvalitné palice

Osvedčenou klasikou medzi palicami na treking patria tie od značky Leki. Dnes si predstavíme model Leki Trail Antishock. Hliníkové palice sú rozdelené do troch segmentov a sú kvalitne odpružené, čo oceníte najmä pri zostupoch v horských terénoch. Medzi prednosti palíc Leki Trail Antishock patria madlá Round Top Comfort a osvedčený aretačný systém Super Lock s najlepšou hodnotou prídržnej sily na svete (140 kg - prídržná sila bežného magnetu býva okolo 20 kg). Bezpečnostné pútko je ľahko prestaviteľné a celkové prevedenie týchto palíc je na prvý pohľad veľmi kvalitné a "neopotrebovateľné".

Zdieľajte článok



Odporúčame trekingové palice






Ďalšie novinky

Tipy na videá s trekingovými palicami

Ako správne chodiť s trekingovými palicami? Ako ich udržiavať? Aké vybrať? Vybrali sme pre vás najobľúbenejšie videá s trekingovými palicami.

Spoznajte kvalitu - trekingové palice Leki

Medzi stálice na trhu kvalitných trekingových palíc patrí aj firma Leki, firma založená Karlom Lenhartom už v roku 1948, takže vyrába palice už skoro 70 rokov. Stále sú skvelé a moderné.

všetky novinky