Kúpiť trekingové palice – e-shop

Sprievodca výberom
palíc


Trekingové palice  >  Ako vybrať správnu výšku trekingových palíc?

Ako vybrať správnu výšku trekingových palíc?

K správnej technike severskej chôdze patrí aj výber správnej dĺžky palíc.

Hlavné parametre pri výbere palíc sú výška postavy (určuje výšku palice), hmotnosť postavy (materiál palice), spôsob použitia (ovplyvňuje materiál) a typ palice (pevná dĺžka / teleskopické). V tomto článku sa zameriame na výšku (dĺžku) trekingových palíc.

V ponuke obchodov nájdete dva základné typy palíc - s nastaviteľnou dĺžkou a statické. Pri kúpe statických treba starostlivo vyberať dĺžku palíc. Platí vcelku jednoduchý výpočet dĺžky palíc - vynásobte svoju výšku číslom 0,68 a dostanete odporúčanú dĺžku palíc. Záleží potom ale aj na dĺžke vašich paží, preto je lepšie si palice vyskúšať alebo kúpiť tie nastaviteľné a nastaviť si ich dĺžku podľa potrieb.

Podľa odborníkov sú lepšie tie statické, s pevne danou dĺžkou, pretože zvyčajne dlhšie vydržia. Teleskopické (skladacie) palice majú tendenciu "odísť" práve vo skladacom spoji. Výhodou tiež je, že ich môžete požičiavať ostatným, ľuďom s odlišnou výškou - možno upravovať dĺžku teleskopických palíc.

Prečo je dôležitá výška trekingových palíc?

Správnu výšku (dĺžku, veľkosť) palice spoznáte tak, že ruka zviera v lakti pravý uhol. Správna výška teda priamo ovplyvňuje prirodzenosť a zdravie prospešnosť severskej chôdze.

Pevné palice sú vhodné pre tých, ktorí sa rozhodli prevádzkovať Nordic Walking častejšie a majú naozaj vyladenú optimálnu dĺžku palice. Nevýhodou je, že sú na mieru vám, preto sa nemôžu požičiavať ľuďom s odlišnou výškou, alebo dĺžkou paží. Pevné palice majú ďaleko väčšiu tuhosť pri odraze, sú zvyčajne ľahšie a majú ďaleko dlhšiu životnosť, viac než teleskopické palice. Môžu vám vydržať aj na celý život. Po opotrebení je možné jednoducho vymeniť, hrot, bodce alebo rukoväť.

Pár rád na záver:

  • ak vás trápia ramenné kĺby alebo krčná chrbtica, vyberte trekingovú palicu o jeden diel kratšua, dôjde tak k menšej záťaži na vaše rameno a krčnú chrbticu.
  • ak plánujete s palicami beh, alebo jazdu na kolieskových korčuliach, kúpte si o jeden diel dlhšiu.

Novinka medzi palicami - FERRINO Mustang

Trekingové palice FERRINO Mustang sú trojdielne teleskopické trekingové palice z extrémne ľahkej zliatiny hliníka. Vážia necelého pol kilogramu! Luxusne vyzerá horná časť pokrytá drevom, výhodou sú tiež predĺžené anatomicky tvarované rukoväte, ktoré padnú do každej dlane. Pre zimné obdobie sú vybavené hrotmi z volfrámovej ocele s bezpečnostnými krytmi a odnímateľnými snehovými taniermi. Vďaka systému Lock and Go sú v okamihu pripravené vyraziť do akcie.

Zdieľajte článok



Odporúčame trekingové palice






Ďalšie novinky

Tipy na videá s trekingovými palicami

Ako správne chodiť s trekingovými palicami? Ako ich udržiavať? Aké vybrať? Vybrali sme pre vás najobľúbenejšie videá s trekingovými palicami.

Spoznajte kvalitu - trekingové palice Leki

Medzi stálice na trhu kvalitných trekingových palíc patrí aj firma Leki, firma založená Karlom Lenhartom už v roku 1948, takže vyrába palice už skoro 70 rokov. Stále sú skvelé a moderné.

všetky novinky